Home Nyheder Guide: Det skal du være opmærksom på ved udlejning af bolig

Guide: Det skal du være opmærksom på ved udlejning af bolig

by Emilie Hoffmann
0 comment

Der kan være mange grunde til at vælge at udleje sin bolig. Det kan være et alternativ til at sælge den på et presset boligmarked eller en nem og god løsning, hvis det kun er nødvendigt som en midlertidig – om end langvarig – løsning. Som udlejer er der en del ting at overveje og få styr på, inden din lejer kan flytte ind.

Hvis du ikke har styr på de praktiske eller juridiske elementer, kan du vælge at få hjælp udefra. Du kan udleje din bolig hos libertyhousing.dk, som formidler udlejen mellem udlejer og lejer, så alt går så gnidningsfrit som muligt. Du får blandt andet en grundig gennemgang af din bolig, hjælp til fremvisning for potentielle lejere, en juridisk gyldig lejekontrakt, der er udformet specielt efter dit lejemål og dine behov, samt håndtering af leje, depositum osv.

Lige meget om du gør det selv eller får hjælp, er det en god idé at vide, hvad du skal være opmærksom på ved udlejning. Vi guider dig trygt gennem nogle af de elementer, du bør have in mente, inden du udlejer, så du kan blive godt klædt på.

Lejekontrakt

Det giver næsten sig selv: Din lejekontrakt er det vigtigste element, når du skal udleje din bolig. Det er her, reglerne for lejen er fastsat, så hverken du eller din lejer bliver eller føler sig snydt – og så der ikke er tvivlsspørgsmål om noget, når lejeperioden slutter.

En lejekontrakt skal tilpasses den enkelte bolig, men den bør blandt andet indeholde:

  • Navn og adresse på lejer og udlejer samt kontaktoplysninger
  • Adresse, størrelse, stand og brugsret for lejemålet
  • Vilkår om lejers vedligeholdelsespligt
  • Inventarliste
  • Datoer for indflytning, udflytning, betaling af depositum osv.
  • Antal udleverede nøgler

Lejeperiode og 2-års reglen

Som udgangspunkt er en udlejning uden tidsbegrænsning. Der er dog undtagelser. En af de mest misforståede regler ved udlejning er 2-års reglen. Det skyldes, at den kun er gyldig ved fremleje – det vil sige, hvis du selv lejer en lejlighed og fremlejer dele eller hele lejemålet. Det må du kun gøre i op til 2 år. Hvis du ejer din bolig, gælder 2-års reglen ikke, og du må som udgangspunkt ikke sætte tidsbegrænsning på lejeperioden.

Du må kun udleje din bolig med tidsbegrænsning, hvis du har en saglig begrundelse for tidsbegrænsningen. Det kan for eksempel være på grund af sygdom, udstationering i privat virksomhed eller militæret eller hvis du selv flytter ind i lejemålet, når udlejeperioden udløber.

Depositum og forudbetalt husleje

Du skal finde ud af, hvor stort depositum og hvor meget forudbetalt leje, du pålægger din lejer. Det handler om at finde den rette balance, så lejer har mulighed for at lægge det påkrævede beløb, samtidig med at du skal være sikret. Du må tage op til 3 måneders leje i depositum og 3 måneders forudbetalt leje.

Møbleret eller umøbleret

Et andet – knap så juridisk – element at overveje er, om din bolig skal udlejes møbleret eller umøbleret. Det skal selvfølgelig skrives ind i lejekontrakten, men derudover handler det mest om, at du skal bestemme dig for, om du vil have besværet ved at flytte dine møbler, eller risikere slitage og skader under udlejningen, hvis du lader dem stå.

Udlejer du møbleret, skal du sikre dine ejendele og gøre boligen så neutral som muligt ved at fjerne personlige ejendele og lave en inventarliste over dine ejendele. Så er du ikke i tvivl, hvis der mangler noget, når lejemålet slutter. Listen skal vedlægges lejekontrakten, så begge parter har den.

Du skal desuden være opmærksom på, at du ikke kan lægge et ekstra beløb til huslejen, selvom du udlejer den møbleret.

0 comment

You may also like