En god firmafest hvor medarbejderne giver den gas, har som regel altid en positiv effekt på fællesskabet i en virksomhed. Det samme gælder aktiviteter som et firmaløb, eller måske endda en rejse til udlandet.
Det er dog væsentligt at man som virksomhed sikrer sig, at medarbejderne ikke bliver beskattet!
Ellers kan den gode stemning sikkert hurtig fordufte som dug for solen!
Så hvilke regler gælder for firmafester? Hvordan undgår man at medarbejderen beskattes af goderne? Og hvad kan man som virksomhed trække fra?
Det ser vi på i denne artikel.
Princippet om rimelighed
Det er ikke altid helt enkelt at finde ud af hvad man kan trække fra som virksomhed – og særligt ikke på områder som firmafester, events og lignende.
Men man kan som regel altid gå ud fra, at hvis noget virker for godt til at være sandt, så er det det sikkert også!
Når det er sagt, så er der dog gode muligheder for at holde en god fest uden problemer med SKAT!
Her er et par gode tommelfingerregler for firmaarrangementer:
- Alt kan trækkes fra inklusive udgifter for deltagende partnere og ægtefæller
- Dog ikke hvis udgifterne bliver ”urimeligt høje” eller arrangementet er ”meget omfangsrigt”
Som du sikkert kan se, er reglerne ikke støbt i beton!
Men det kan være tvivlsomt, at holde en firmafest på en trestjernet Michelin-restaurant med Dom Perignon Champagne og eksklusive årgangsvine i rigelige mængder!
Fester som personaleudgift
Når et firma pådrager vil pleje og forbedre sammenholdet og trivslen blandt medarbejderne, så er det en personaleudgift.
Et arrangement som en sommerfest eller en julefrokost, har jo til formål at forbedre arbejdslivet og arbejdsklimaet for medarbejderne, og i derfor kan man få fuldt fradrag for udgifterne til festen.
Forudsætningen er blot den, at festen udelukkende er for personalet og disses partnere eller ægtefæller – og at udgifterne som tidligere skrevet er indenfor rimelighedens grænser.
Hvis ovenstående betingelser er opfyldt, kan man trække 100% af udgifterne til firmafesten fra i skat.
Sociale events, skovture og firmaløb
Ud over den årlige julefrokost og måske en årlig sommerfest, er der også andre muligheder for at styrke fællesskabet i virksomheden.
Skat vil som udgangspunkt også godkende, at firmaet arrangerer en skovtur for firmaets medarbejder.
Her gælder de samme princippet, at udgifterne skal være “rimelige”. Og er de det, bliver hverken medarbejdere eller firmaet beskattet.
I Danmark er DHL-løbet blevet en mere og mere populært event for firmaer af alle slags.
Ifølge en afgørelse fra SKAT i 2011, anses DHL-løbet for at være en “skovtur”.
I afgørelsen skriver SKAT, at det er “Skatteministeriets opfattelse, at arbejdsgivers betaling for deltagelse i DHL stafetten eller andre motionsløb kan afholdes som et årligt eller halvårligt skovtursarrangement, og dermed være skattefrit for medarbejderne.”
Afgørelsen kan nærstuderes på SKAT’s hjemmeside.
Sådan en firmabetalt tur i det grønne må ikke ske hver uge, men gerne et par gange om året.
Firmafest som reklameudgift
Nogle firmaer arrangerer også en firmafest, hvor tanken er at invitere nye og kommende kunder med, eller måske for at skabe reklame og få omtale.
Det kunne eksempelvis være at man er i gang med at lancere et helt nyt produkt, og derfor laver en stor fest, hvor alle er velkommen.
Hvis det er hensigten med festen, så er det en reklameudgift.
Det skal dog understreges, at festens deltagere ikke udelukkende må være eksisterende kunder. Den skal henvende sig kommende kunder, som er interesseret i det nye produkt.
Hvis ovenstående er overholdt, kan denne reklameudgift trækkes 100% fra i skat.
Det kan også være en god idé at arrangere fester, hvor der er fokus på at pleje og udvikle forholdet til firmaets eksisterende, diverse leverandører og trofaste samarbejdspartnere.
En sådan fest hører inde under repræsentationsudgifter, som kan trækkes fra med 25%.
Nyttige links
Vi håber ovenstående artikler har været med til at give dig en bedre viden om hvad man kan arrangere af fester uden at SKAT stiller spørgsmålstegn.
Skulle du have tanker om at planlægge en firmarejse, kan vi henvise til vores artikel om ”Skatteregler for firmarejser”. Her kan du læse mere om hvad der kan lade sig gøre ved rejser i ind- og udland.
Vil du gerne selv se på SKATS regler, kan vi henvise til deres hjemmeside, hvor de beskriver reglerne for julefrokoster, skovture og øvrige firmafester.
Tilbage er kun at ønske dig og dine medarbejdere en rigtig god fest!