At opbygge et fællesskab er et benarbejde, som kræver god koordination og et skarpt syn på individuelle styrker og svagheder.
Teambuilding-konceptet er efterhånden blevet et relativt sofistikeret værktøj, som går langt hinsides små fysiske bonding-lege og bearbejder gruppedynamikken ved at sætte rammerne om gode sociale udvekslinger.
Her er tre typer aktiviteter, der især sætter kommunikation og samvær i højsædet:
Teambuilding-lege:
Leg er dybt undervurderet, og selvom de fleste tænker, det hører til i børnehaver og skolegårde, er lege og spil en af de bedste måder, at få folk til at lære hinanden at kende på. Vi har samlet tre teambuilding-lege, hvor deltagerne skal fortælle om sig selv og skabe forestillinger om hinanden – naturligvis ved at arbejde i fællesskab.
To sandheder og en løgn
- Varighed: 15-30 minutter
Hvert team-medlem skal skrive to sandheder og en løgn om dem selv ned på et papir. Det skal være personligt, men ikke privat.
Når alle har skrevet deres sandheder og løgne ned, giver du 10-15 minutters fri snak, hvor alle udspørger hinanden om det, de har skrevet.
Alle medlemmer skal forsøge at overbevise hinanden om, at alle historierne er sande, så udspørgeren ikke gætter, hvor løgnen er.
Ideelt virker den falske historie mest sand, og team-medlemmet kan altså med fordel bruge noget, der ligger tæt på en falsk opfattelse af hans eller hendes person. Er man for eksempel en smule excentrisk, kan man lyve ved at overdrive dette karaktertræk gennem en falsk historie om en sær svaghed for pokemonkort, der har resulteret i en stor samling i garagen.
Det er altså med til, at ingen i gruppen tager hinanden for seriøst og opfordrer samtidig team-medlemmerne til at analysere hinandens personlighedstræk.
Når alle har udspurgt hinanden (ingen må afsløre sandheden endnu), samles I i en cirkel, hvor hele gruppen stemmer om de sande og falske udsagn.
Hvis du vil skærpe konkurrencen, kan du introducere et pointsystem og flere runder, hvor den bedste løgner vinder.
Klassifikationsspil
- Varighed 10-15 minutter
Kan være en hurtig icebreaker-aktivitet eller mere kompleks.
Det er kun den korte version, der præsenteres her, men den kan udbygges. Opdel deltagerne i hold på fire og bed alle om at lave stereotyper af hinanden. Forklar, at det naturligvis skal være subjektivt og fordomsfuldt.
Bed deltagerne om at introducere sig selv for de andre i deres teams, diskutere hvad de sætter pris på i livet, små ting der irriterer dem og så videre.
Afslør for holdene efter introduktionerne, at det nu er opgaven for hvert team at opdele sig i to til tre undergrupper ved at bruge kriterier, som er fri for enhver form for negative, fordomsfulde eller diskriminerende betydning.
Det kunne for eksempel være folk, der elsker Hawaii-pizzaer eller natteugler.
“Teambuilding-øvelse” teambuilding-øvelse
- Varighed 15 – 30 minutter
Ja, du læste rigtigt. Opgaven foregår her på et metaplan, idet alle informeres om, at du ikke kender til nogen gode øvelser og derfor opfordrer dem til selv at komme op med en, de finder på.
Opgaven skal altså være helt unik og nu. Alle opdeles i grupper på fire til fem personer, der opfordres til selv at organisere sin tid og arbejdsfordeling.
Ud over at forbedre kommunikation giver det mulighed for at forbedre tids-management og tillid, samt giver ledere mulighed for at tage styring.
“Ryste sammen”-ture:
Hvis I har mere end blot en eftermiddag, er det oplagt at tage på en tur med en overnatning. Det kan virke grænseoverskridende, når man hører om det, men i langt de fleste tilfælde kommer der uforglemmelige oplevelser ud af det. Planlæg aktiviteter på turen, men lad også nogle timer være programfri, så deltagerne selv kan opsøge hinanden og finde på aktiviteter.
Vandretur med madlavning
- Varighed: 1-2 dage.
Har I god tid og kan afsætte nogle dage eller en weekend til en længere tur, er en klassisk vandretur en rigtig god kombination af sammenrystning og teambuilding.
Sørg for at lægge en række udfordringer og opgaver ind undervejs, som skal løses i fællesskab. En sjov og god opgave er f.eks. at lave mad over bål og at tilberede maden med et minimum af redskaber.
Opdel f.eks. personerne i hold af 3-5 personer på tværs af jobfunktioner og bed dem tilberede mad via trangia sæt (se her). Bed dem efterfølgende om at spise hinandens mad, så de på den måde kan vurdere hinandens præstationer.
Primitiv camping
- Varighed: 2-3 dage.
Primitivitet er ofte en rigtig god icebreaker, da det tvinger team-medlemmerne til at samarbejde og tale sammen. På en campingtur med en eller to overnatninger kan folk virkelig komme tæt på hinanden og lære hinandens styrker og svagheder at kende på kort tid. Tag for eksempel på camping på Møn – et skønt sted fyldt med natur og frisk luft. Her er fokus på naturen og den primitive livsstil, og I vælger selv, om I vil campere ved stranden eller i skoven.
Aktive arrangementer:
Fysisk aktivitet er oplagt, hvis du vil skabe fællesskab og samtidig fremme sundhed på arbejdspladsen. Nogle stejler ved ordet “motion”, men det er vigtigt at understrege, at det ikke behøver at være ekstremsport, I kaster jer ud i! Alt efter hvilket team du arbejder med, kan I springe ud i alt fra en eftermiddag i skøjtehallen eller en gåtur i skoven til de mere krævende aktiviteter som en boksesession eller et stafetløb på tid.
Deltag i motionsløb
Det er også blevet populært at styrke sammenholdet på teamet ved at finde en aktivitet, som hele holdet har lyst at deltage i.
Det behøver ikke være et halvmarathon eller et anden form for ekstremsport. Det kan være noget mere tilgængeligt, som ikke kræver en masse forberedelse uden for arbejdstiden.
Et godt eksempel er Skatepro.dk i Århus, som hvert år sender en hold ansatte til Berlin for at deltage i et marathonløb… på rulleskøjter!
Det er en smart måde at få noget fælleskab koblet på noget aktivt, som er med til både at ryste sammen og bygge teamet op socialt.
Hvis I ikke er til maratonløb på rulleskøjter, findes der også masser af “hygge-motionsløb”, som direkte opfordrer til, at man tilmelder sig i hold og laver arrangementet til en dag i fællesskabets tegn.
Brug en dag i en klatrehal
Klatring er blevet mere populært de senere år, men der er stadig mange, som aldrig har prøvet det. Netop derfor er det genialt til at skabe fællesskab og lære hinanden at kende. Giv dit team en dag i en klatrehal og lad dem udfordre sig selv og hinanden – der er forskellige niveauer, så alle kan være med og have en sjov dag, der helt sikkert vil bryde nogle barrierer ned.
Facilitering af teambuilding
Hvis du ikke vil stå med alt besværet selv, kan du finde en facilitator til din team-dag.
Det giver dig mulighed for selv at deltage i programmet og giver dig mere tid til at koncentrere dig om andre praktikaliteter på dagen.
De har en række forudbestemte programmer, men kan også arbejde med at facilitere netop den plan, du selv havde udtænkt, eller er ved at udtænke.